24 January 2011

Ayam Mussaman Siam

Alhamdulillah...
Baru lepas makan malam.
Nasi putih berlaukkan Ayam Mussaman Siam, sambal tempe dan kentang dan sayur sawi masak air.
Kenyang, walaupun makan seorang sambil ditemani Amad yang sedang tidur.
Petang tadi saya membelek resepi, jumpa resepi masak ayam ini di blog Abang Mat
Terus saya masuk dapur dan mulakan operasi, walaupun operasi agak terganggu sebab Amad asyik bergayut di kaki dan kadang-kadang di rak pinggan, kabinet dan peti ais. 
Tidak mengapa, dia pun nak belajar juga. ;)


Sedang bertukang di dapur, Encik Suami balik. Terus dia memuji-muji bau masakan yang masih di atas dapur (memuji dan membodek adalah hobinya).
Saya menghidangkan lauk yang siap dimasak, tetapi suami hendak ke kelas DS malam ni. Perlu bersegera  bersiap sebelum Maghrib. Tidak mengapa la ;-(
Makan lepas kelas nanti yuk.


Ayam Mussaman Siam-edited
 Ok, di bawah adalah resepi asal dari blog Abang Mat. Tapi saya masak setelah mengedit apa yang patut. Edisi tidak cukup bahan ;)


Bahan-bahannya :
500 gram ayam, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
3 biji ubi kentang saiz sederhana, kupas, belah 4 dan rendam
2 batang serai, dititik
1 cm lengkuas, dihiris
1 biji bawang besar, dihiris
1 batang leek, dikerat2 (optional)
2 biji tomato, dibelah 4 setiap satu 
3-4 helai daun limau purut, disiat2 (tiada)
10 biji cili padi siam, dibelah 2 
2 camca besar sos tiram (tiada)
3 camca besar sos ikan (tiada)
1 camca besar kicap cair
Gula secukup rasa (tidak dimasukkan)

Bahan kisar halus:
6 biji cili padi siam
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 camca besar ketumbar biji
1 camca besar jintan manis
1 batang kayu manis, diketuk hancur
1 kuntum bunga lawang

Cara membuatnya:

  1. Ubi kentang direbus hingga 1/2 empuk, toskan kemudia goreng hingga kekuningan, angkat dan tos atas paper towel. (saya tidak buat step ini)
  2. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali, anggaran 3 camca besar. Tumis bahan kisar halus bersama serai dan lengkuas hingga harum dan terbit minyak. Masukkan sos tiram, kicap cair, sos ikan dan sedikit gula. Kacau rata.
  3. Tambah ayam dan gaul rata. Tuang sedikit air dan masak hingga ayam empuk. Masukkan kentang, daun limau purut, cili ketuk dan batang leek, masak hingga kering sedikit, rasa dan jika ok boleh matikan api. Makan bersama nasi panas-panas.
P/s: Saya menunggu kepulangan suami malam ini. Harap-harap dia sudi makan, walaupun lewat malam. 


No comments: