06 July 2011

1 Teknik Mudah & Berjaya Untuk Melahirkan Anak-anak yang Taat dan Mendengar Kata

Artikel ini dipetik dari FB kawan saya. Kaedah yang simple, InsyaAllah, berbaloi.


Ditulis oleh: Ummu Solihin 

Sewaktu saya mula menulis tentang tajuk post kali ini, telah beberapa kali saya meng-”backspace” kan ia dan mula menaip tajuk yang lain. Ramai orang menggariskan pelbagai formula untuk melahirkan anak-anak yang taat dan mendengar kata, tetapi berani-berani pula Ummu Solihin menyatakan bahawa ada satu teknik MUDAH dan BERJAYA untuk melahirkan anak-anak seperti ini :)


Ya, saya akui. Memang benar, ada pelbagai jenis teknik yang boleh digunakan oleh ibubapa untuk melahirkan anak-anak yang taat dan mendengar kata. Tak salah jika kita mencuba semua teknik yang disarankan. Namun bagi orang macam saya, insan yang lemah dan tidak mampu untuk mengamalkan kesemua petua, maka saya suka mengambil teknik yang MUDAH dan “sure” berjaya (InsyaAllah). Biarlah 2 atau 3 teknik sahaja sekali pun..yang penting, ISTIQAMAH :)

Kebiasaannya, jika kita perhatikan sifat anak-anak banyak dipengaruhi oleh orang yang berada di sekitarnya. (Saya pernah ceritakan dalam post sebelum ini) Sekiranya dia duduk dalam lingkungan manusia, yang suka melawan percakapan dengan mengeluarkan perkataan-perkataan yang kurang sopan, maka sedikit demi sedikit anak itu akan ter-ikut-ikut untuk meggunakan perkataan yang sama dalam perbualan mereka, waima bersama dengan ibubapa atau orang yang lebih tua.

Maka, untuk melahirkan anak-anak yang taat dan mendengar kata, hendaklah kita hadirkan bersama-sama dengan mereka, golongan yang bersifat taat dan mendengar kata juga. Lebih banyak mereka berdamping dengan golongan ini, maka lebih banyak sifat taat akan diambil dan menyerap dalam diri mereka. Persoalannya…Siapakah golongan ini??

Ya. Tidak lain tidak bukan, mereka ialah para malaikat.

Malaikat adalah makhluk Allah swt yang suci daripada segala dosa dan mereka ini bersifat “Samii’naa wa ato’naa” ~ kami dengar dan kami taat. Apabila Allah swt perintahkan segolongan malaikat untuk bersujud, maka mereka akan terus bersujud (tanpa mengangkatkan kepala walau se-milimiter pun) sampailah ke hari kiamat.


Untuk mewujudkan hubungan “persahabatan” di antara anak-anak kita dengan para malaikat, maka hendaklah kita mewujudkan MAJLIS TAKLIM di dalam rumah kita. Majlis Taklim adalah merupakan sebuah majlis ilmu yang dibacakan ayat-ayat Allah swt & hadis-hadis Nabi saw, berkaitan dengan segala perintah dan larangan Allah swt serta sunnah (cara hidup) Rasulullah saw.

Dari Abu Hurairah r.a sesungguhnya Rasulullah saw bersabda: “Tiadalah berkumpul suatu kaum di dalam rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca kitab-kitab Allah, saling mengajarkan sesama mereka, melainkan diturunkan kepada mereka sakinah, diliputi oleh rahmat, dikerumuni oleh para malaikat, dan mereka akan disebut oleh Allah swt dalam majlis para malaikat yang berada di sisiNya.” (H.R Muslim dan Abu Daud)

Apabila di dalam rumah kita, adanya majlis seumpama ini, maka para malaikat akan berbondong-bondong datang ke rumah kita. Mereka akan mengembangkan sayap-sayap mereka, dan duduk bertindan-tindan..sampailah ke arasy Allah swt.

Bayangkan sahabat-sahabat…

Berapa ramai malaikat yang akan datang ke rumah kita. Sehinggakan, kalaulah anak kecil kita yang ” tidak boleh duduk diam” selama berada dalam majlis ini, InsyaAllah, ke mana sahaja pun mereka berlari, pasti ada saat dan ketika, bahu mereka, tangan mereka, atau jari mereka, ter-sentuh dengan para malaikat. Oleh kerana, terlalu ramai bilangan malaikat yang berada di rumah kita sewaktu majlis taklim diadakan.

Majlis Taklim merupakan satu sunnah Rasulullah saw. Di dalam majlis-majlis seumpama inilah, Rasulullah saw telah mendidik sahabat-sahabat r.ahum, sehingga mereka menjadi golongan masyarakat yang paling berjaya sehingga mendapat gelaran radhiallahu a’nhum (Allah redha ke atas mereka) daripada Allah swt.

Yakinlah, dengan izin Allah swt, sekiranya kita mengamalkan sunnah ini (mengadakan majlis taklim di rumah kita), maka Allah swt akan mendidik diri kita dan anak-anak kita, sama sebagaimana Allah swt mendidik Rasulullah saw dan para sahabat r.ahum. InsyaAllah, sedikit sebanyak sifat-sifat mereka akan terbentuk dalam diri kita dan juga anak-anak kita, kerana kita bersungguh-sungguh untuk menghidupkan sunnah ini di dalam rumahtangga kita.

Aamin..

p/s: Mari adakan majlis ilmu di rumah kami...No comments: