03 July 2013

Berpantang dengan vitamin Shaklee

Bismillahhirrahmirrahim...
Jika Allah izinkan, 2,3 hari lagi kami akan menyambut ahli baru dalam keluarga. Orang yang paling berdebar dan ternanti nanti tentulah saya, tuan punya badan :) Sembilan bulan mengandung membawa ke hulu ke hilir anak dalam kandungan, sangat mengujakan. EDD saya 5 julai, 2 hari lagi, namun masih tiada tanda nak bersalin. Si kecil pun masih aktif di dalam perut :)

InsyaAllah, kali ini saya akan berpantang di Bangi. Persiapan tempat dah sedia. hehe... Teruja betul menyambut orang baru. Rumah baru, bilik baru, katil baru, air cooler baru. InsyaAllah, moga Allah mudahkan urusan bersalin nanti...

Ha, saya dah sedia set berpantang. Tentunya dari Shaklee. Set berpantang Shaklee ada 4 jenis vitamin sahaja. Kalau nak tambah vitamin lain pun ok.

Ok, mari kita kaji setiap vitamin dalam set berpantang Shaklee ini. Maklumat saya ambil dari sini:

Set Berpantang Shaklee


1. Vitalea/Multivitamin

Memandangkan kita kehilangan banyak darah sewaktu melahirkan maka  perlulah memastikan pengambilan makanan yang seimbang dan berkhasiat agar dapat menggantikan semula darah yang keluar semasa proses melahirkan. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan ibu kelihatan pucat, letih , lesu dan tak bermaya. Bagi ibu yang mempunyai niat menyusukan anak perlulah memastikan pengambilan zat besi dititikberatkan agar pertumbuhan dan pembesaran anak adalah sangat baik.


2. B Complex

Ia juga perlu dalam penghasilan sel darah merah di samping ia membantu menstabilkan hormon badan manusia. Kekurangan B complex boleh menyebabkan ibu yang di dalam pantang mengalami gangguan emosi atau lebih dikenali sebagai meroyan. B complex sangat penting membantu kita menjadi bertenaga dan emosi turut lebih seimbang.


3.  Vitamin C
Vitamin C Shaklee adalah berkonsepkan pelepasan masa. Ia akan melepaskan vitamin c secara sedikit demi sedikit mengikut keperluan badan. Memandangkan vitamin C adalah jenis vitamin larut air maka konsep pelepasan masa ini sangat bagus demi memastikan badan kita sentiasa cukup vitamin c dalam meningkatkan antibodi secara berterusan. Vitamin C sangat perlu dalam membantu badan pulih dari proses kelahiran.
(Disebabkan sekarang stok vitamin C biasa tiada, saya ambil yang Chewable Vitamin C. Kemam atau kunyah sahaja)
4. Zinc
Ianya adalah antara galian yang sangat penting dalam membantu proses pemulihan. Zinc membantu mempercepatkan proses baik luka dalam badan kita. Ikan haruan antara makanan yang kaya dengan zinc. Pengambilan zinc bagi ibu yang menyusu turut memberi kesan pada bayi di mana ia membantu anak yang disusukan membesar dengan baik dan mengikut graf pembesaran bayi


Jadual Pengambilan vitamin Set Berpantang:

1. Vita-C (1 biji) selepas sarapan
2. B-Complex (1 biji) selepas sarapan
3.  Zinc (1 biji) selepas sarapan
4.Vitalea (1 biji ) selepas makan tengahari

Kelebihan Set Berpantang Shaklee
- Boleh diambil seawal hari pertama selepas bersalin
- Boleh terus diambil walaupun anak ada juandis (kuning)
- Sesuai untuk ibu yang bersalin secara normal ataupun pembedahan
- Dapat membantu ibu mengurangkan stress
- Dapat membantu ibu mendapat tenaga sepanjang tempoh berpantang.


Doakan saya dipermudahkan urusan bersalin dan berpantang.


No comments: